Tuulilasi on auton kruunu. Tiedätkö, miten pidät autosi tuulilasin hyvässä kunnossa ja varaudut kiveniskemiin? Tässä lasimestarimme Christer Rasehornin viisi hyödyllistä vinkkiä tuulilasin huoltamisesta ja korjaamisesta.
1. Pidä autossa mukana lasilaastareita
Kivi voi napsahtaa tuulilasiin milloin tahansa, ja silloin ensiapu on erityisen tärkeää. Siksi autossa on hyvä pitää mukana lasilaastareita. Lasilaastereita saa veloituksetta kaikista InCarin toimipisteistä.
“Kun kiveniskemän kohdalle laittaa heti lasilaastarin, suojaa se tuulilasia epäpuhtauksilta ja kosteudelta. Lika ja kosteus voivat heikentää tuulilasin korjauksen lopputulosta”, sanoo lasimestari Christer Rasehorn InCarin toimipisteestä Espoonlahdesta.
2. Korjauta tuulilasi mahdollisimman pian – kurvaa korjaamolle vaikka heti!
Mitä nopeammin korjautat tuulilasin särön, sitä pienemmillä vahingoilla selviät. Nyrkkisääntö on, että jos iskun vaurio on pienempi kuin kahden euron kolikko, se voidaan paikata nopeasti.
“Jos vaurio ehtii kasvaa isommaksi, täytyy koko tuulilasi vaihtaa. Varsinkin talvella lämpötilanvaihtelut ovat rajut, ja tuulilasin vaurio etenee nopeasti halkeamaksi”, Rasehorn taustoittaa.
Jos siis tuulilasista kuuluu se tuttu, ikävä napsahdus, toimi näin:
- Soita tien päältä InCarin palvelunumeroon (0300 247 247), löydä lähin korjaamosi ja aja paikan päälle.
- Pidä kahvitauko, kun tuulilasiasi paikataan. Tavallisesti paikkaus kestää 10–20 minuuttia.
- Jatka matkaasi ehjän tuulilasin kanssa!
“Mikäli asiakkaalla on autolle lasivakuutus, ei korjaus maksakaan mitään. Edes vahinkoilmoitusta ei tarvitse tehdä”, Rasehorn täsmentää.
3. Uusi pyyhkijänsulat tasaisin väliajoin
Tuulilasinpyyhkimet vaikuttavat oleellisesti siihen, kuinka autosi tuulilasi voi. Kuluneet ja kovettuneet pyyhkijät voivat naarmuttaa tuulilasia merkittävästi.
“Monesti huonot pyyhkijät muodostavat tuulilasin pinnalle kalvon, joka muuttuu auringonpaisteessa harmaaksi ja voi haitata jopa näkyvyyttä autoillessa”, Rasehorn kertoo.
Auton pyyhkijänsulat olisi siis hyvä tarkistaa pari kertaa vuodessa ja vaihtaa tarvittaessa uusiin.
4. Käytä laadukkaita tuulilasinpesunesteitä
Hyvä lasinpesuneste pitää tuulilasin ja pyyhkijänsulat puhtaina sekä hyvässä kunnossa. Pelkkä vesipesu ei riitä.
“Suosittelen käyttämään hyviä, vuodenaikaan sopivia lasinpesunesteitä. Esimerkiksi talvella Suomessa on hyvä valita lasinpesuneste, jossa on pakkaskestävyyttä. Itse käytän lasinpesunestettä, joka kestää jopa 40 asteen pakkasta, mutta Etelä-Suomessa –20 asteen pakkaskestävyyskin riittää.”
5. Laitata tuulilasin suojaksi lasipinnoite
Tuulilasin suojaksi voi laitattaa korjaamolla hydrofobisen lasipinnoitteen. Pinnoite poistaa tehokkaasti veden ja lian tuulilasista.
“Lasipinnoitteen ansiosta vesipisarat eivät pysy tuulilasin pinnalla yli 60 kilometrin tuntivauhdissa, vaan valuvat itsestään pois. Näin pyyhkijöitä ei tarvitse käyttää niin paljoa, eikä tuulilasikaan kulu samalla tavalla. En voisi enää kuvitella, ettei minulla olisi omassa autossani pinnoitetta”, Rasehorn naurahtaa.
Lasipinnoitteen voi laitattaa tuulilasiin esimerkiksi tuulilasin vaihtamisen yhteydessä – tai miksei muutenkin. Kovin kuluneeseen lasiin pinnoitetta tosin ei suositella laitettavaksi.
“Me ammattilaiset kuitenkin arvioimme aina lasin kunnon ja sen, onko pinnoitteen lisääminen järkevää”, Rasehorn lupaa.
InCarilla on käytössä Saint Gobainin Aquacontrol-lasipinnoite. Se ei lähde pesemällä pois, vaan kuluu pikkuhiljaa käytössä. Kuluminen riippuu ajokilometreistä.
“Pinnoite täytyy uusia keskimäärin kerran vuodessa. Omalla äitimuorillani se on tosin kestänyt jo kolme vuotta”, Rasehorn iloitsee!