Kesä ja autoilu – näin varaudut ongelmatilanteisiin – InCar

Kesä ja autoilu – näin varaudut ongelmatilanteisiin 

Ihanaa, kesä on täällä! Lämpimät ilmat ja lempeä tuulenvire saavat autoilunkin tuntumaan mukavalta ja leppoisalta. Kesälläkin kannattaa kuitenkin varautua äkillisiin tilanteisiin. Näin vältyt tarpeettoman pitkiltä pysähdyksiltä, autat muita teillä matkustavia ja kesän reissut etenevät suunnitelmien mukaisesti. 

Rengas menee rikki 

Rengas voi irtisanoa sopimuksensa, kesälläkin. Kun huomaat rengasrikon, pysäytä auto rauhallisesti tiensivuun, laita hätävilkut päälle ja varoita muita tiellä olevia poikkeustilanteesta varoituskolmiolla. Käytä pimeällä säällä heijastinliiviä.  

Jos autossasi on vararengas ja renkaanvaihtoon tarvittavat apuvälineet, varmista vielä ennen työhön ryhtymistä, että muiden tielläliikkujien on helppo havaita sinut etkä ole itse vaarassa. Mahdollisten mukana matkustavien lasten on syytä olla renkaanvaihdon ajan autossa. Jos sinulla ei ole vararengasta tai et pysty vaihtamaan rengasta itse, soita tiepalveluun saadaksesi apua. Kerro tarkka sijaintisi ja millaista apua tarvitset.  

Varaudu etukäteen näin: 

  • Varmista, että autossasi on varoituskolmio ja heijastinliivit. 
  • Selvitä, onko autossasi vararengas ja jos on, pidä huolta sen kunnosta ja varmista, että autossasi on myös renkaanvaihtoon tarvittavat apuvälineet. 
  • Tutustu Tiepalveluun, niin tiedät jo etukäteen, millaista apua on saatavilla.  

Huomaat lapsen tai eläimen, joka on jätetty yksin kuumaan autoon 

Auton sisälämpötila nousee kesäkeleillä tukalaksi minuuteissa, hyvin nopeasti jopa hengenvaaralliseksi. Siksi lapsia tai eläimiä ei missään nimessä saa jättää yksin autoon odottamaan. Jos huomaat, että näin on kuitenkin käynyt, on tilanteeseen puututtava. Aluksi voi yrittää löytää auton omistajaa, esimerkiksi kaupan parkkipaikalla pyytää henkilökuntaa tekemään kuulutus. Jos arvioit, että omistajaa ei ole helppo tavoittaa nopeasti, soita hätänumeroon ja kerro tilanteesta. Viranomaiset osaavat arvioida tilanteen ja neuvoa, miten toimia. Seuraa tilannetta paikan päällä, kunnes pelastusviranomaiset saapuvat paikalle.  

Edessä on tietyömaa 

Teillä tehdään korjaustöitä, joka ikinen kesä. Tämä kannattaa huomioida pidempiä matkoja suunnitellessa ja varata matkantekoon hieman enemmän aikaa. Silloin muutokset ja hidasteet eivät stressaa niin paljon, ja pieniin hidasteisiin voi suhtautua leppoisasti.  

Todistat kolaritilanteen 

Apua, mitä juuri tapahtui? Rattiin istahtaessa ei tule ajatelleeksi, että saattaa olla seuraavaksi todistamassa liikenneonnettomuutta, mutta näinkin saattaa joskus käydä. Siksi on hyvä pohtia asiaa jo etukäteen, sillä onnettomuustilanteet ovat usein stressaavia myös tilannetta todistaville.  

Kun havaitset liikenneonnettomuuden, varmista ensimmäisenä oma turvallisuutesi. Pysäytä auto turvalliseen paikkaan ja käytä hätävilkkuja. Arvioi tilanne ja soita tarvittaessa hätäkeskukseen, jos olet onnettomuuspaikalla ensimmäisenä. Noudata viranomaisten ohjeita, he ohjeistavat miten tulee toimia. Auta loukkaantuneita tilanteen ja omien taitojesi mukaan. Vältä hätiköintiä ja yritä pysyä tilanteessa rauhoittavana osapuolena.  

Koska olet tilanteessa todistajana, pyri kertomaan viranomaisille tarkka kuvaus siitä, mitä olet juuri nähnyt. Kirjoita havaintosi vaikka kännykän muistiinpanoihin, jos mahdollista. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi tapahtuma-aika, rekisterinumerot, osallisten kuvailu ja mitä tarkalleen on tapahtunut. Todisteiden tallentamiseksi myös kuvien ja videoiden ottamisesta voi olla hyötyä, mutta teethän tämän vain todisteiden takia ja osallisten yksityisyys huomioiden, et postataksesi sitä someen. 

Havaitset vaarallisen näköisen kuljetuksen tai uhkaavasti ajavan kuskin liikenteessä 

Ajoneuvon päällä oleva kuljetus on hatarasti kiinni, peräkärryssä olevasta kuormasta uhkaa pudota tavaraa, auto ajaa puhjenneella renkaalla tai kuski ajaa uhkarohkeasti. Tiellä voi tulla vastaan monenlaista, ja riskejä aiheuttavat ajoneuvot kannattaa hyvällä omallatunnolla ilmoittaa viranomaisille. Kaikenlaisista vaaratekijöistä tulee soittaa hätäkeskukseen ja kertoa omat havaintonsa tilanteesta.  

Omaan autoon tulee lommo tai kiveniskemä 

Autoillessa on vaikea välttyä pieniltä naarmuilta silloin tällöin. Kivi napsahtaa toisinaan tuulilasiin, raju raekuurosade voi yllättää kesälläkin ja autoon saattaa ilmestyä pieni lommo vaikka parkkipaikalla. Vaikka osa auton ruhjeista ei vaatisikaan välitöntä reagointia, kannattaa ruhjeet korjauttaa nopealla aikataululla, niin vahinko ei pahene ajan kuluessa. Esimerkiksi pieni kiveniskemä korjataan InCarin korjaamolla parhaimmillaan puolessa tunnissa ja kolhuja voi mennä näyttämään lähimmälle korjaamolle veloituksetta

Kesä vie mennessään 

Vaikka kesällä ajo-olosuhteet ovat tavallaan paremmat, voi suvisääkin aiheuttaa vaaratilanteita. Matalalta paistava ilta-aurinko sokaisee, rankkasade yllättää tai sumu vie näkyvyyden. Monet riskitekijät syntyvät myös olosuhteiden tuloksena: helle yhdistettynä nestehukkaan heikentää reaktiokykyä huomattavasti. Kesällä on myös enemmän juhlia ja mökkireissuja, ja joitakin houkuttaa istahtaa rattiin päihteitä käyttäneenä. Jäitä hattuun siis! Pidä huoli omasta ja läheisten ajokunnosta ja puutu tilanteisiin, kun näet vaaran ainekset ilmassa.