Autoilijan kevätmuistilista – Keräsimme kasaan vinkit!

Autoilijan kevätmuistilista

Kun kevätaurinko paistaa, se paljastaa lian ja pölyn myös autossa. Kevään alku onkin mainio aika tarttua toimeen, ja puhdistaa auto hieman perusteellisemmin. Keräsimme kasaan vinkit, joiden avulla on mukava kaasutella kesää kohti.

Puhdista tuulilasi sisältä ja ulkoa

Likainen tuulilasi ei ole vain esteettinen haitta, vaan vaikuttaa myös ajamiseen. Lasin likainen sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä. Mitä likaisempi sisäpinta, sitä häikäisevämpi auringon vaikutus.

Ennen puhdistusta kannattaa suojata kojelauta esimerkiksi pyyhkeellä. Ikkunanpesuun on olemassa omat aineensa, jotka puhdistavat tehokkaasti pölyn ja lian, ja joilla puhdistus käy vaivattomasti. Kuivaaminen kannattaa tehdä huolellisesti rantujen ja läikkien välttämiseksi. Vanha suosikki on sanomalehtipaperi, toinen hyvä vaihtoehto on mikrokuituliina. Pääasia on, että puhdistus tehdään välineillä, joista ei irtoa nukkaa.

Autoilijan kevätmuistilista. Keräsimme kasaan vinkit, joiden avulla on mukava kaasutella kesää kohti.
Autoilijan kevätmuistilista. Keräsimme kasaan vinkit, joiden avulla on mukava kaasutella kesää kohti.

Pese autosta hiekka ja tiesuola pois

Esipesua kutsutaan autonpesun tärkeimmäksi vaiheeksi: tee se siis huolellisesti. Painepesurilla ja pesuaineella saat autosta lika- ja kurakerroksen pois sekä vältät auton naarmuuntumisen varsinaisessa pesuvaiheessa. Esipesun jälkeen pese auto käsin pesukintaalla ja pesuaineliuoksella. Käytä huuhteluun puhdasta vettä ja auton kuivaamiseen imukykyistä mikrokuituliinaa.

Pyyhkijänsulat kuntoon jo ennen kesän sateita

Aikansa päähän tulleet pyyhkijät huomaa herkästi keväällä, kun kuluneet ja kovettuneet pyyhkijät muodostavat tuulilasin pinnalle näkyvyyttä häiritsevän kalvon. Pyyhkijänsulat on hyvä tarkistaa ja vaihtaa tasaisin väliajoin, sillä kuluneet pyyhkijät voivat naarmuttaa tuulilasia merkittävästi.

Siivoa auto myös sisältä

Aloita siivous poistamalla autosta kumimatot, ja huuhtele ne vedellä. Poista autosta myös kaikki irtotavara ja roskat. Imuroi auto perusteellisesti, eli myös tavaratila, hansikaslokero ja venttiilit. Kapealla suuttimella pääset imuroimaan istuinten välistä ja muista ahtaista koloista. Istuimet kannattaa imuroida tekstiilisuuttimella. Tarkista, onko istuimiin tullut tahroja ja käsittele ne paikallisesti esimerkiksi puhdistussienellä. Huomioi tekstiilien pesussa verhoilumateriaali ja varmista, että käytät kullekin tekstiilille sopivia aineita ja välineitä. Kojetaulun ja muut pinnat voi puhdistaa kostealla rievulla ja miedolla puhdistusaineella.

Vaihda kesärenkaat kun on sen aika

Talvirenkaat vaihtuvat kesärenkaisiin maalis-huhtikuun taitteessa – paitsi jos sää muuta vaatii. Vaihdon kanssa ei kannatakaan hätäillä, jos takatalvi vielä uhkaa. Kesärenkailla ajo liian varhain on merkittävä ajoturvallisuusriski.

Muista tarkistaa kesärenkaiden kunto vaihtamisen yhteydessä: millainen niiden yleiskunto on ja mikä on renkaiden urasyvyys – kesärenkailla suositeltava urasyvyys on 4 millimetriä, vaikka niin sanottu sakkoraja onkin vain 1,6 millimetriä. Tarkista renkaiden vaihdon yhteydessä myös renkaiden ilmapaine.

Tarkista öljyt ja pyyhkijän nesteet

Huolehdi autosi öljystä muutenkin kuin vuosihuoltojen yhteydessä. Moottoriöljyn määrä on hyvä tarkistuttaa säännöllisesti, ja auton kevätsiivous on hyvä ajankohta tällekin toimenpiteelle. Samassa yhteydessä kannattaa lisätä myös tuulilasinpesunestettä.

Huomaatko kevätsiivouksen yhteydessä, että tuulilasiin on tullut särö, tai autoon muita lommoja? Tuulilasivauriot kannattaa korjauttaa saman tien – varaa aika korjaukseen kätevästi verkossa!