turvakilsat

Miksi niin moni raivoaa ratissa?

Suomalaiset pidättyvät usein raivoamasta suoraan toiselle tielläliikkujalle, mutta auton sisällä sadatellaan sitäkin enemmän. Tämä taas vaikuttaa negatiivisesti liikenneturvallisuuteen. Mistä tämä johtuu, ja miten saisimme pidettyä maltin liikenteessä? Toinen auto kiilaa eteen heittäen loskat tuulilasiin, toinen vie paikan nenän edestä parkkihallissa. Tunteet nousevat herkästi pintaan, kun vastaamme osuu yllättävä tai ärsyttävä tilanne liikenteessä. Kun tunteet ottavat …

Miksi niin moni raivoaa ratissa? Lue lisää »

Ajotaidot tarvitsevat päivitystä 

Nykynuoriso oppii mobiililaitteiden käytön jo lapsuudessa. Heille uusien autojen ominaisuudet, kuten tutkat, peruutuskamerat, kaistavahdit sekä kosketusnäytöt ovatkin helppoja käyttää ja omaksua. Vanhempi sukupolvi oppii yleensä hitaammin, mutta kun kiinnostus ominaisuuksiin löytyy, he ovat varmasti kuulolla, kun auton toimintoja aletaan esitellä.   Autokouluista voi ostaa vaikka muutamia tunteja ajo-opetusta ja käydä läpi spesifejä aiheita, vaikkapa juuri autojen …

Ajotaidot tarvitsevat päivitystä  Lue lisää »

Näe ja näy pimeänä vuodenaikana

Syksyinen aamu, taivaalta tihkuu vettä. Pyyhkijät liukuvat edestakaisin tuulilasissa, tie kiiltää edessä. Vastaantulevien ajoneuvojen valot iskeytyvät päin näköä. Teillä liikkuvat jalankulkijat ja pyöräilijät muuttuvat helposti näkymättömiksi. Loppusyksyn hämärässä moni seikka liikenteessä vie tilaa aistihavainnoiltamme. Miten näkyä ja nähdä kunnolla liikenteessä? Jalankulkija, suojaa itsesi ja lemmikkisi asianmukaisilla heijastimilla Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden ehdoton varuste pimeänä vuodenaikana on …

Näe ja näy pimeänä vuodenaikana Lue lisää »

Energiatehokasta autoilua – näin säästät sähköä ensi talvena 

Kelit viilenevät, ja auto tarvitsee sähköä, muodossa tai toisessa. Olipa autosi sitten polttoaineella kulkeva, hybridi tai sähköauto, kaipaa näistä jokainen esilämmitystä ja sähköautot akun latausta. Mutta kuinka energiatehokasta se on yhä nousevilla energiahinnoilla? Keräsimme yhteen vinkit, joilla autoilu on ensi talvenakin astetta energiaystävällisempää.  Kallista esilämmitystä vai kalliita kilometrejä?  Polttoaineella kulkevaa autoa kannattaa esilämmittää, kun lämpötila …

Energiatehokasta autoilua – näin säästät sähköä ensi talvena  Lue lisää »

Turvallista matkaa vai sen tunnetta?

Kuljettajaa avustavat järjestelmät lisäävät turvallisuutta, mutta niihin ei pidä luottaa sokeasti. Ne ovat hyviä renkejä, mutta huonoja isäntiä. Autojen tekninen kehitys on ollut huimaa. Nykyautoihin on pakattu huomattavasti enemmän turvallisuutta edistäviä ja kuljettajaa avustavia järjestelmiä kuin parikymmentä vuotta sitten. Tilastojen perusteella on selvää, että tekninen loikka on lisännyt liikenneturvallisuutta ja vakavien henkilövahinkojen määrä on laskenut. …

Turvallista matkaa vai sen tunnetta? Lue lisää »

Autoalan tulevaisuus on diagnostiikassa

Autoalalla diagnostiikan kehitys on alkanut jo 1970 luvulta ensimmäisten polttoainesuihkutusjärjestelmien ja kärjettömien sytytysjärjestelmien myötä. Ensimmäiset standardit astuivat voimaan mm. päästöihin vaikuttavien vikakoodien ja OBD-pistokkeen yhdenmukaistamisella vuonna 1995. Vuonna 2001 astui voimaan lainsäädäntö bensiinikäyttöisten autojen osalta katsastuksen yhteydessä tehtävästä OBD-mittauksesta päästöihin liittyen ja vuonna 2004 mukaan tulivat dieselautot. Kehitys on jatkunut huimana ja nykyisten autojen toiminnot …

Autoalan tulevaisuus on diagnostiikassa Lue lisää »

Pelotta perä edellä

Taskupysäköintiä pelätään ja siitä kerrotaan kauhutarinoita autokouluun meneville. Ei se oikeasti niin vaikeaa ole.  Vilkas katu, yksi ahdas parkkipaikka kadun varressa kahden auton välissä, siihen pitäisi päästä peruuttamalla. Takana useampia autoja, ruuhka painaa päälle.   Taskuunperuutus lienee kammoksutuimpia asioita autokoulussa – ja monen mielestä myös vaikeinta, mitä autolla voi tehdä.  ”Monella oppilaalla on käsitys, että se …

Pelotta perä edellä Lue lisää »

Riistakolarien kulta-aika on touko-kesäkuussa 

Riistakolareita tapahtuu liikenteessä ympäri vuoden, mutta varsinainen vaaran aika tilastollisesti on juuri nyt. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna ajettiin kaikkiaan 13 953 riistaonnettomuutta, joista jopa lähes puolet Etelä-Suomessa. Suurin onnettomuuspiikki sijoittuu tavallisesti loka-marraskuulle, mutta piikki nähdään myös kesän alussa. Ajonopeuksien kasvaessa kesärajoitusten astuessa voimaan riskit törmäykselle kasvavat. Samoin liikennemäärät eli varsinainen ajaminen kasvaa määrällisesti, kun ihmiset alkavat …

Riistakolarien kulta-aika on touko-kesäkuussa  Lue lisää »

Tuulilasin puhdistaminen sisäpuolelta

Kevätaurinko paistaa viistossa ja matalalta. Likainen sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä. Mitä likaisempi ikkunan sisäpinta on, sitä häikäisevämpi on kevätauringon efekti. Nappaa tästä talteen vinkit siihen, miten puhdistat ikkunan sisäpinnan kätevästi! Valitse pesuaineRiippuu pesijästä, mikä tuntuu parhaalta vaihtoehdolta: ikkunanpesuaine, itse sekoitettu astianpesuliuos tai vesi. Helpoimmin pääset tyydyttävään ja nimenomaan raidattomaan lopputulokseen juuri tähän tarkoitukseen …

Tuulilasin puhdistaminen sisäpuolelta Lue lisää »

Osaatko vaihtaa pyyhkijänsulat?

Kevättalven kurakelit vaativat tuulilasinpyyhkijöiltä paljon. Kurainen vesi lasin pinnassa myös kuluttaa pyyhkijöitä. Mistä sitten tietää, että on aika vaihtaa pyyhkijänsulat autossasi? Huono pyyhkimisjälki ei nimittäin automaattisesti tarkoita sitä, että sulat on vaihdettava. Joskus riittää, että ne pyyhkäisee puhtaaksi esimerkiksi lasinpesunesteellä kostutetulla liinalla tai sulkapyyhkeellä. Jos tuulilasiin jää tästä huolimatta sitkeästi raitoja ja kalvoa pyyhkijöitä käytettäessä, …

Osaatko vaihtaa pyyhkijänsulat? Lue lisää »