Vältä hirvikolari – neljä vinkkiä autoilijalle – InCar

Vältä hirvikolari – neljä vinkkiä autoilijalle

Hirvikolareiden määrä on onneksi vähentynyt 2000-luvun alusta. Vahinkoja kuitenkin sattuu edelleen ympäri Suomea, eritoten maanteillä ja vilkkailla kaksikaistaisilla pääteillä. Autoilija voi tehdä paljon vähentääkseen hirvikolarin riskiä: tässä neljä vinkkiä syyskauteen!

Huomaa varoitusmerkki ja ennakoi

Hirvivaara-merkkien paikat on tarkkaan selvitetty, joten ne kannattaa aina ottaa vakavasti. Hirvivaroitusmerkin nähdessäsi hidasta vauhtia ja kiinnitä huomiosi myös tienvarsiin. Hitaammalla vauhdilla vahingot pysyvät pienempinä: jarrutusmatka lyhenee ja reagointiaika pitenee.

Huomioi vuorokaudenaika

Myös sellaisilla alueilla, joilla varoitusmerkkejä ei ole, on hyvä ajaa hiljaisemmalla vauhdilla ja tarkkaavaisena – etenkin auringonlaskun ja -nousun aikaan! Hirvien suosima liikkumisaika ajoittuu aamuun ja iltaan. Nouseva tai laskeva aurinko saattaa myös häikäistä autoilijaa, mikä heikentää näkyvyyttä.

Varo juoksevaa hirveä tai peuraa

Jos näet hirven juoksevan kauempana tien yli, kannattaa ajaa ylityskohdan ohi erityisen hitaasti. Metsästysaikaan hirven perässä voi nimittäin juosta metsästyskoira.

Myös peurojen kanssa kannattaa toimia samoin. Jos näet yhden peuran juoksevan tien yli, voit odottaa sen perässä tulevan muitakin – peurat liikkuvat useimmiten laumoina.

Mikäli hirvi yllättää, pyri väistämään hirvi sen takaa päin. Ota muu liikenne huomioon, jotta muilta vaaratilanteilta vältytään.

Varoita muita autoilijoita

Auta myös muita liikkujia huomaamaan vaara. Jos näet tien laidassa tai tiellä hirven, voit vilkauttaa valoja vastaantulijalle. Tämä auttaa vastaantulijaa huomaamaan eläimen ja ennakoimaan kohtaamisen.

Vahingon sattuessa me InCarilla autamme – voit soittaa ympäri vuorokauden viikon jokaisena päivänä palvelevaan ​InCar ​Palvelukeskukseen​ tai etsiä lähimmän toimipisteesi ​alla olevasta linkistä​. Turvallisia syksyisiä ajokilometrejä!