8 vinkkiä, joilla talvi ei yllätäkään autoilijaa – InCar

8 vinkkiä, joilla talvi ei yllätäkään autoilijaa

Talviteillä ajoon sekä pian alkavaan hiihtolomakauteen kannattaa suunnata hyvin varustautuneena. Näillä vinkeillä varmistat mukavan ja turvallisen ajomatkan sekä varaudut mahdollisiin vahinkoihin.

Ennen lähtöä muista 

  1. Varata lähtöön aikaa ja esilämmittää auto. Auto kannattaa aina esilämmittää ja se tulisi puhdistaa lumesta kokonaan. Myös tuulilasi pitää skrapata kokonaan, pelkkä pieni kurkistusreikä tuulilasissa ei riitä. Esilämmitys nopeuttaa puhdistusta ja estää myös ikkunoita huurtumasta ajon aikana. 
  1. Tarkistaa ajovalot. Jos ajovaloja ei puhdista, lämmetessään ne sulattavat satavan lumen, minkä jälkeen lumi jäätyy uudestaan niihin kiinni. 
  1. Varmistaa, että autosta löytyvät riittävät varusteet. Toisinaan matka voi tyssätä tien päälle, ja saatat vaikkapa joutua odottamaan hinausapua. Silloin autosta tulisi löytyä ainakin lämpimät ja säänmukaiset vaatteet, heijastinliivi tai heijastimia, varoituskolmio, taskulamppu sekä lumilapio.  
  1. Pakata auto oikein. Paras ja turvallisin paikka raskaille tavaroille on takakontti, ja matkustamo kannattaa varata vain kanssamatkustajille. Pahimmillaan irralliset matkatavarat matkustamossa voivat lennellä ympäriinsä esimerkiksi äkkijarrutuksessa. 

Tien päällä kiinnitä huomiota ainakin 

  1. Näkyvyyteen. Tässä auttavat auton huolellinen puhdistus sekä kaukovalojen käyttäminen silloin, kun se ei häikäise muita autoilijoita. Kaukovaloilla näkyvyys on noin kolme kertaa lähivaloja parempi. 
  1. Turvaväleihin. Talvella jarrutusmatkat pitenevät ja alle tarvitaan hyvät talvirenkaat. Esimerkiksi lumisella tiellä tarvitaan pysähtymiseen 80 km/h nopeudesta noin 50 m pitemmän matkan ja 4 sekuntia kauemmin kuin kesällä. 
  1. Teiden liukkauteen ja mustaan jäähän. Tie voi olla liukas myös ilman lumipeitettä ja on usein usein pahimmillaan, kun lämpötila on lähellä nollaa. Lisäksi tielle voi ilmaantua mustaa jäätä, jota on vaikea havaita. Renkaiden pito on usein parempaa ajourien ulkopuolella. 
  1. Lumivalleihin ja aura-autoihin. Lähes koko Suomi on lumipeitteen alla. Siksi liikenteessä on paljon lumiauroja, jotka joutuvat ajamaan lähes keskellä tietä. Auraamisesta voi myös pöllytä lunta, joka vie näkyvyyden hetkeksi kokonaan. Kiinnitä siis huomiota ajolinjaan ja tilannenopeuteen. Ohituksia kannattaa välttää. Lumivallit voivat myös peittää jalankulkijat näkyvistä, joten ole tarkkana. 

Aina vahingoilta ei varovaisuudesta huolimatta voi välttyä. Kun kolhuja syntyy ja tarvitset korjausta, hoidamme ne vaivattomasti ja ammattitaidolla.