Näin vältät panssarijään auton lasissa – InCar

Näin vältät panssarijään auton lasissa

Joka vuosi alijäähtynyt vesi aiheuttaa vaaratilanteita autoilijoille. Mistä alijäähtynyt vesi ja panssarijää johtuvat ja kuinka jään tarttumista auton pintaan voi estää?

Alijäähtynyt vesi tai jäätävä tihku on pakkasella esiintyvä sääilmiö, joka on monen autoilijan painajainen. Auton kylmään tuulilasiin osuessaan sadepisarat jäätyvät välittömästi ja muodostavat jääkuoren usein niin nopeasti, etteivät pyyhkijät ehdi pyyhkiä vettä pois. Jääkalikoita muodostuu nopeasti myös pyyhkimiin, ja pahimmillaan jäätyminen saa auton tekniikan reistailemaan tai ajovalot erottumaan himmeämmin umpioiden jääkuoren takia.   

Toisinaan taivaalta voi sataa jäätävää tihkua, vaikka ilman lämpötila olisikin plussan puolella. Silloin riittää, että pinta – esimerkiksi auton tuulilasi – on pakkasen puolella, jotta alijäähtyneet sadepisarat jäätyvät siihen kiinni. 

Lämpöpuhaltimet ovat tehokkain keino panssarijäätä vastaan 

Autoilijalle turvallisinta on estää jäätä syntymästä lämminpuhalluksen avulla. Lämminpuhallus tulisi siis säätää täysille ja suunnata tuulilasiin. Uusimmissa autoissa voi olla myös erillinen tuulilasin sähköinen lämmitin. Jos lasi on lämmitetty, alijäähtyneet vesipisarat eivät jäädy kiinni niin nopeasti. 

Toisinaan lämpöpuhaltimet eivät kuitenkaan riitä ja jääkuori jämähtää tuulilasiin joka tapauksessa. Silloin näkyvyys on usein olematonta ja ajaminen vaarallista. Ainoa keino jatkaa matkaa on yleensä ajaa turvalliseen paikkaan tien sivuun, pysähtyä ja skrapata jää irti tuulilasista. Tämän takia kannattaa varmistaa, että autossa on kunnolliset varusteet jään irrottamiseen – panssarijää on usein tiukassa ja kestää tavanomaista kauemmin saada irti.  

Panssarijää koettelee tuulilasia – korjaa halkeamat ajoissa 

Tuulilasille kovat lämpötilanvaihtelut voivat olla kuluttavia. Kun lasin sisäpuoli on lämmityksen takia kuuma ja ulkopuoli jäässä, tuulilasissa olevat pienetkin kiveniskemät saattavat pahimmillaan haljeta. Tämän takia tuulilasille ei myöskään kannata kaataa kiehuvaa vettä, vaikka sillä saisikin jään sulatettua hetkessä. Koska alijäähtyneestä vedestä johtuvaa panssarijäätä ei voi ehkäistä muuten kuin lämmityksellä, kannattaa pienetkin kiveniskemät korjata saman tien, ei vasta myöhemmin keväällä. Ensiapuna lasiin voi laittaa lasilaastarin, joita saa kaikista InCarin toimipisteistä. 

Jos tuulilasin kiveniskemä on pieni, alle 2 euron kolikon kokoinen, lasi voidaan korjata saman tien, noin 20–30 minuutissa.