Sähköauton lataussovellukset – käyttäjän ABC – InCar

Sähköauton lataussovellukset – käyttäjän ABC

Sähköautoilun yleistyessä sähkön julkisia latauspisteitä ilmestyy jatkuvasti lisää ympäri Suomen. Latausasemia on tällä hetkellä noin 1 800 ja niissä olevia latauspisteitä yhteensä 8 000. Latauspisteiden palveluntarjoajien kirjo on kuitenkin moninainen, ja latausta varten vaadittavien lataussovellusten määrä saattaa lievästi sanottuna hämmentää kuluttajaa. Lataus ei toistaiseksi onnistu tavallisella maksukortilla tai lähimaksuna, ja kuluttajalle helpoin tapa käyttää julkisia latauspisteitä ovat erilaiset lataussovellukset. Mutta juuri mitkä sovellukset kannattaa ladata? Mihin seikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota?

On uumoiltu, että julkisten latauspisteiden maksukäytänteisiin tulisi selkeitä raameja, mutta sitä odotellessa keräsimme yhteen omat vinkkimme sekä yleisimpiä sovelluksia, joiden avulla sähköauton lataus onnistuu.

Tärkeimpänä: tarkista itsellesi oleelliset latauspaikat

Siihen, mitkä sovellukset kannattaa ladata, vaikuttaa ensisijaisesti se, missä asut ja missä päin Suomea yleensä liikut. Oman arjen reiteille kannattaakin katsoa ainakin muutama vakiolatauspiste, sillä sen avulla on mahdollista vähentää puhelimessa olevien sovellusten – ja säätämisen – määrää.

Suomalaisen Sähköautoilijat ry:n ylläpitämä latauskartta.fi-sivusto kertoo, missä latauspisteitä tällä hetkellä on. Sivustolla voi myös suodattaa latauspaikkoja eri palveluntarjoajien sekä latausliitäntätyypin mukaan. Lisäksi voit laittaa hakuun vaikkapa ”Espoo” ja tarkistaa, minkä latauspisteiden yhteydestä on esimerkiksi ruokakauppa tai ravintola.

Sovelluksia ja operaattoreita

Se, missä haluat autoasi ladata, määrittää käytännössä sen, mitkä sovellukset sinun kannattaa hankkia. Tarjolla on sekä yli 50 asemaa omistavia operaattoreita että liuta pienempiä tekijöitä, joten kaikenkattavaa sovellusarsenaalia ei voi suositella ladattavaksi.

Toisaalta yhden tai ehkä kahdenkaan sovelluksen varaan ei kannata tuudittautua, sillä lataustilanteissa esiintyy toisinaan myös käyttäjästä riippumattomia haasteita, kuten verkkokatkoksia. Sovellukset myös kirjaavat käyttäjänsä helposti ulos sovelluksesta, joten tunnuksilleen kannattaa keksiä helposti mieleen muistuvia salasanoja.

Yleisimpiä lataussovelluksia:

  • Virta
  • Fortum Charge & Drive
  • Plugit
  • ABC lataus
  • K-Lataus

Sovelluksilla on keskenään pääosin samankaltaisia ominaisuuksia: ne näyttävät latauspisteiden sijainnin, latauksen hinnan, ovatko latauspaikat varattuja vai vapaita ja latauksen pystyy aloittamaan ja lopettamaan sovelluksen kautta.

Kannattaa myös huomioida, että vaikka tiettyjä sovelluksia voi käyttää myös kilpailijoiden asemilla, hinnoittelut vaihtelevat. Tietyn palveluntarjoajan sovellusta ei siis välttämättä kannata hyödyntää kilpailevan operaattorin käyttöön, sillä silloin latauksen hinta nousee rajusti.

Kuten sanottu, kannattaa aloittaa käyttö tutkimalla itselle otolliset latauspaikat, ja selvittää mitä lataussovelluksia niissä on käytössä. Kun tähän lisää vielä hitusen ylimääräistä aikaa latauskäytänteiden haltuunottoon, pääsee jo pitkälle. Turvallisia kilometrejä!