Osaatko vaihtaa pyyhkijänsulat? – InCar

Osaatko vaihtaa pyyhkijänsulat?

Kevättalven kurakelit vaativat tuulilasinpyyhkijöiltä paljon. Kurainen vesi lasin pinnassa myös kuluttaa pyyhkijöitä. Mistä sitten tietää, että on aika vaihtaa pyyhkijänsulat autossasi? Huono pyyhkimisjälki ei nimittäin automaattisesti tarkoita sitä, että sulat on vaihdettava. Joskus riittää, että ne pyyhkäisee puhtaaksi esimerkiksi lasinpesunesteellä kostutetulla liinalla tai sulkapyyhkeellä. Jos tuulilasiin jää tästä huolimatta sitkeästi raitoja ja kalvoa pyyhkijöitä käytettäessä, on tarkemmin syynin paikka.

”Aivan ensin kannattaa tarkistaa, ettei itse tuulilasissa ole mitään mikä estää pyyhkijöiden toimintaa. Joskus tuulilasi ottaa osumaa kivestä tai auton nastasta niin, että itse lasiin jää kiinni vierasta materiaalia. Tämä nostaa pyyhkijän sulkaa sen osuessa kohdalle ja näkyy pyyhkimisen tuloksessa. Tämän huomaa kuitenkin usein melko helposti. Jos siis et näe silmäillen mitään erikoista, pyyhkijät ovat todennäköisesti tulleet tiensä päähän”, InCarin tekninen päällikkö Jerry Linjamäki opastaa.

”Olen tavannut ihmisiä, joilla on syystä tai toisesta ollut autossaan aivan riekaleisia pyyhkijöitä. Pahimmillaan se repeytyy käytössä ja varsi pääsee naarmuttamaan tuulilasin. Se on jo huomattavasti isompi remontti”, Linjamäki sanoo.

Vaihtaminen on helppoa

 Jos et tiedä millainen sulka sopii autoosi, et ole yksin! Mutta oikean sulan löytäminen on onneksi todella helppoa: sulanhakureissulla on syytä tietää auton merkki, malli, vuosimalli, korimalli sekä se, onko kyseessä kuljettajan vai matkustajan puoleinen etusulka vai kenties takasulka. Toisinaan oikean sulan saa tietoonsa myös auton rekisterinumeron perusteella.
”Noilla perustiedoilla löytyy oikeanmallinen sulka oikealla kiinnityksellä. Uudemmissa autoissa on lähes poikkeuksetta kokonaan kuminen sulka, kun taas vanhemmissa autoissa pyyhkijöinä ovat metalliset varret, joihin kuminen sulka kiinnitetään klipsillä”, Linjamäki kertoo.

Sulkakingin rokkauslista

Sulkapaketeissa ja auton manuaalissakin on ohjeita sulan vaihtamiseen. Myös YouTubesta löytyy usein eri sulkavalmistajien todella hyviä ohjevideoita. Tutustu niihin ensin ja tee sitten näin:

  1. Varmista, että sinulla on oikeanlaiset uudet sulat autoosi.
  2. Tarkista, ovatko tuulilasinpyyhkijät osittain konepellin reunan alla. Jos näin on, niiden nostaminen lasin pinnasta ei onnistu ilman, että pyyhkijät käännetään ensin huoltoasentoon. Tarkista autosi käyttöohjeesta, miten tämä tehdään.
  3. Nosta pyyhkijänvarret ylös. Jos autossasi on metalliset pyyhkijänvarret, suojaa tuulilasi jollakin pehmeällä puhtaalla liinalla niin, että varret eivät pääse vahingossakaan läpsähtämään suoraan lasin pintaan. Tarkastele vanhan sulan kiinnitystapaa ja paina se mieleesi. Irrota vanha sulka klipsistä painamalla ja samalla sulkaa vetämällä.
    Jos autossasi on kokonaan kuminen sulka, tarkista oikea vaihtotapa varmistaa netistä valmistajan sivuilta tai ohjevideoista, sillä niitä on monia. Usein näissä sulkamalleissa sulka vapautuu painamalla kiinnikkeen paikalla olevasta pienestä napista. Uusi sulka työnnetään paikalleen ja kun se kiinnittyy, siitä kuuluu pieni napsahdus.
  4. Uuteen sulkaan saattaa tarvita kiinnittää kiinnike. Valitse oikea sulkatyyppi paketista ja asenna kiinnike paikoilleen. Jos kiinnikkeitä on useanlaisia, katso mallia vanhasta.
  5. Kiinnitä nyt uusi sulka. Työnnä sulkaa metallista vartta vasten niin, että pään koukku on muovikiinnikkeeseen päin. Kun kuulet napsahduksen, sulka on paikoillaan. Tarkista, että sulka on kunnolla kiinni. Aseta pyyhkijät takaisin ala-asentoon.
  6. Muista, että myös takalasin pyyhkijänsulka on merkittävä turvallisuustekijä autossasi. Muista vaihtaa myös se. Vanhemmissa malleissa kiinnitys on koukkumallinen ja sulkien vaihto onnistuu samaan tapaan kuin vanhempien automallien etulasin sulkienkin vaihtaminen. Uusien autojen muovikynsisten sulkien vaihtaminen tapahtuu niin, että nostettuasi pyyhkijän varren irti lasista, käännät sulkaa poikittain varteen nähden. Nyt voit vetää sulkaa varovasti ja tasaisesti pois varresta. Uusi sulka kiinnitetään työntämällä se samassa asennossa paikoilleen, kunnes siitä kuuluu kliksahdus. Tätä ei kannata tehdä pakkasella, sillä muoviset kiinnityskynnet hajoavat helposti.

Kaipaako tuulilasisi jotakin muuta huoltoa?