Sähköllä vai bensalla – millainen auto nyt kannattaa ostaa? – InCar

Sähköllä vai bensalla – millainen auto nyt kannattaa ostaa?

Onko sähköauto todella halvempi vaihtoehto polttomoottoriautoon verrattuna? Tämä on kysymys, joka askarruttaa monia suomalaisia. Totuus on, että sähköautojen ja polttomoottoriautojen kustannuserot voivat olla suuria, ja siksi myös valinnan tekeminen voi olla hankalaa. 

Ensimmäinen tekijä, joka vaikuttaa kustannuksiin, on auton hankintahinta. Sähköautot ovat edelleen kalliimpia kuin vastaavat polttomoottoriautot, mutta sähköauton hinta laskee jatkuvasti. Polttomoottoriauton hinta ei sen sijaan laske merkittävästi tulevaisuudessa. 

Toinen tärkeä tekijä ovat käyttökustannukset. Sähköautolla ajaminen maksaa olosuhteista riippuen n. 2–3 euroa sataa kilometriä kohden. Tyypillisen sähkökäyttöisen perheauton keskikulutus on eri lähteiden mukaan noin 20 kWh sadalla kilometrillä. Vastaava polttomoottoriauto syö polttoainetta 7–8 litraa sadalla kilometrillä. Sähköautojen huoltokustannukset ovat taas kinkkinen kysymys: riippuen lähteestä saadaan erilaisia vastauksia. Vuonna 2021 Tekniikan Maailma kirjoitti amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa huoltokustannuksia verrattiin. Voittajaksi selviytyi sähköauto, mutta vasta pidemmällä arviointivälillä. Sähköauton huoltokustannukset ovat selkeästi korkeammat ensimmäisen vuoden aikana, mutta kolmen vuoden kuluttua auton ostosta tilanne on kääntynyt päälaelleen. Tutkimuksen otanta oli yli 13 miljoonaa vuonna 2018 rekisteröityä autoa, ja analyysi perustuu 65 miljoonaan yksittäiseen huoltoon. Analyysissa otettiin huomioon kaikki auton ylläpitoon liittyvät huoltokustannukset, kuten takuuhuollot, ohjelmistopäivitykset ja takaisinkutsut.

Kolmas tekijä ovat verot ja maksut. Suomessa sähköautot ovat verovapaita, kun taas polttomoottoriautojen verotus perustuu ajoneuvon päästöihin.

Myös ympäristövaikutukset ovat tärkeä tekijä. Vaikka sähköautot ovat ympäristöystävällisempiä kuin polttomoottoriautot, niiden valmistuksessa käytetään paljon energiaa. Tämä vaikuttaa kokonaiskustannuksiin. 

Tukitoimet ja alennukset voivat niinikään vaikuttaa sähköautoilun hintaan. Esimerkiksi Suomessa on tarjolla alennuksia sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen ja sähköautojen hankintaan.  Sähköautoilu voi siis Suomessa olla kustannuksiltaan edullisempaa kuin polttomoottoriautoilu. Sähköautot ovat yleensä halvempia käyttää ja huoltaa, mutta hankintahinta voi olla korkeampi. Lopullinen päätös on jokaisen henkilökohtainen asia, ja se riippuu monesta eri tekijästä, kuten ajotarpeista ja budjetista.

Viisi syytä polttomoottoriautolle 

  1. Pidempi toimintamatka: Sähköautojen toimintamatka on yleensä rajoitettu, eikä niiden latausaika ole yhtä nopea kuin bensiinillä toimivien autojen tankkausaika. Jos sinulla on pitkiä ajomatkoja tai ajaminen on elämäntapasi, polttomoottoriauto voi olla parempi vaihtoehto.  
  2. Alhaisempi hankintahinta: Sähköautot ovat yleensä kalliimpia kuin vastaavat polttomoottoriautot. Jos budjettisi on rajallinen, polttomoottoriauto voi olla taloudellisempi vaihtoehto.  
  3. Helpompi saatavuus: Sähköautojen latausinfrastruktuuri ei ole vielä yhtä kehittynyttä kuin polttomoottoriautojen tankkausasemat. Jos asut alueella, jossa latauspisteitä ei ole paljon, polttomoottoriauto voi olla parempi vaihtoehto.  
  4. Vähemmän ympäristövaikutuksia: Vaikka sähköautot ovat ympäristöystävällisempiä kuin polttomoottoriautot, niiden valmistusprosessi voi olla ympäristölle haitallista. Polttomoottoriautojen valmistusprosessi on kehittynyt vuosien varrella ja se on takavuosia ympäristöystävällisempi.  
  5. Korkeampi ajonopeus: Sähköautot ovat usein tehokkaampia kuin polttomoottoriautot ja kyvykkyys voi houkutella korkeampaan ajonopeuteen, etenkin kiihdyttäessä.

Viisi syytä sähköautolle

  1. Kustannussäästöt: Sähköautojen käyttökustannukset ovat yleensä alhaisemmat kuin vastaavien polttomoottoriautojen, koska sähkö on ollut yleensä halvempaa kuin polttoaine. Sähköautojen verovapaus ja mahdolliset alennukset lisäävät myös sähköautojen houkuttelevuutta kokonaiskustannusten kannalta.
  2. Ympäristöystävällisyys: Sähköautot ovat puhtaampia ja ympäristöystävällisempiä kuin polttomoottoriautot, sillä ne eivät päästä ilmakehään hiilidioksidia ja muita haitallisia päästöjä. Sähköautojen käyttö vähentää myös riippuvuutta öljystä ja sen tuonnista. 
  3.  Huoltokustannukset: Sähköautojen huoltokustannukset ovat yleensä pienemmät etenkin pitkällä tarkasteluvälillä kuin vastaavien polttomoottoriautojen, sillä sähkömoottorissa on vähemmän liikkuvia osia. Sähköauton moottorissa on yksinkertaisempi rakenne ja huollon tarve on vähäisempi. 
  4.  Hiljaisuus: Sähköautot ovat hiljaisempia kuin polttomoottoriautot. Sähköautoissa ei ole polttomoottorin ääntä, ja ne kulkevat tasaisemmin ja hiljaisemmin. Tämä on erityisen hyödyllistä kaupunkiliikenteessä, jossa melu saattaa olla häiritsevää. 
  5.  Teknologia: Sähköautot edustavat uutta teknologiaa ja ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina. Niissä on monia teknisiä ominaisuuksia, kuten älykkäät latausjärjestelmät, edistyneet turvallisuusominaisuudet ja moderni sisustus. Sähköautoilu voi olla myös hauskaa ja jännittävää, koska sähkömoottorit tarjoavat nopeaa ja sujuvaa kiihtyvyyttä. 

Miten autonomiset autot mullistavat tapasi liikkua autolla!

Turvallista matkaa vai sen tunnetta?